Betonstuc

De verschillen tussen beton, betonstuc, béton-ciré, microcement, mortex en tadelakt.

Bijna dagelijks krijgen we bij VERBAU de vraag wat het verschil is tussen onder andere betonstuc en tadelakt, béton-ciré, microcement, mortex en massief beton. Naadloze beton(look)vloeren en waterdicht of waterafstotend stucwerk voor badkamers en keukenmeubels zijn populair en de vraag ernaar blijft groeien. Dat zorgt voor een wildgroei van bedrijven en merken die daarop inspelen. Voor de meeste consumenten, maar ook voor veel professionals, is inmiddels door de bomen het bos niet meer te zien. Het artikel dat we hierover in 2014 schreven, is nog steeds een van onze meest gelezen posts. Tijd voor een update.

Het aanbrengen van alle in dit artikel genoemde afwerkingen is arbeidsintensief. Er wordt gewerkt in 2-3 lagen stucwerk. De opbouw van het materiaal en het aantal lagen coating en het onderhoud daarvan lopen sterk uiteen per product(groep). In dit artikel lees je er alles over.

 

Ben je er nog niet uit welk materiaal je wilt gebruiken
voor de afwerking van jouw vloer, badkamer of keuken?
Vraag altijd om een proefstaal!
Test daarop het gebruik, o
ok als de coatinglaag is beschadigd.
Check op de water- en vetbestendigheid!
Een vloer, badkamer of keuken wordt namelijk intensief gebruikt.

 

VERBAU-betonstuc kant&klaar: 100% waterproof en bestand tegen vetten

Check het verschil tussen VERBAU-betonstuc en producten op basis van een droge mortel

 

Tadelakt: 100% natuurlijk, zeer onderhoudsintensief
Tadelakt is van origine een Noord-Afrikaanse stuctechniek waarin wordt gewerkt met kalk. De kalk wordt met edelsteen gepolijst en afgewerkt tot een waterafstotend geheel door het intensief na te bewerken met zeep. Tadelakt is dus niet waterdicht! Het aanbrengen van tadelakt is zeer arbeidsintensief en het product vraagt tijdens gebruik veel onderhoud. De zeeplaag moet regelmatig opnieuw worden aangebracht om het oppervlak waterafstotend te houden. Van alle in dit artikel beschreven producten is tadelakt het meest natuurlijke.

Betonlookproducten met een droge mortel: gevoelig voor verkleuring door vocht en vetten
Naast tadelakt is er een grote groep producten verkrijgbaar die op een vergelijkbare manier is samengesteld en wordt aangebracht. Deze producten worden opgebouwd met een droge mortel die wordt aangemaakt met een (hars)oplossing op kleur. Mortex is gemaakt op basis van kalk. De meeste béton-cirés (letterlijk: gewaxt beton), microtoppings en microcement zijn op basis van cement, dat harder is. Cement is ook alkalisch en heeft schimmelwerende eigenschappen.

De flexibiliteit van deze producten, en dus de mogelijkheid om ze naadloos en zonder scheurvorming te kunnen aanbrengen, is afhankelijk van de hoeveelheid hars. Die verschilt enorm per merk. De hars kan in droge vorm in de mortel zijn verwerkt of in vloeibare vorm in de kleuroplossing waarmee de mortel wordt aangemaakt.

Voor elke laag en voor elk oppervlak dat wordt afgewerkt moet bij deze producten de mortel samen met een kleuroplossing nauwkeurig op maat worden afgewogen en gemengd. Dat kan tot kleurafwijkingen leiden. Materiaal dat te veel is aangemaakt, moet worden weggegooid omdat het snel uithardt.

Veel van de producten uit deze groep zijn van zichzelf niet waterdicht. Allemaal zijn ze gevoelig voor verkleuring door vocht en vetten. Deze producten worden daarom afgewerkt met verschillende (lagen) coatings (impregneers, waxen, lakken) om ze waterafstotend en/of vlekbestendig te maken. Na het aanbrengen van het stucwerk volgen nog 2 tot 6(!) lagen coating, vaak oplosmiddelhoudend.

Bij slijtage of plaatselijke beschadiging van de coating blijft het stucwerk in deze productgroep gevoelig voor vocht en erger (lees: vetten).

VERBAU-betonstuc: kant&klare stucpasta, 100% waterdicht én vlekbestendig
VERBAU-betonstuc is een kant&klare stucpasta, die op kleur wordt geleverd. De stucpasta is klaar voor gebruik en is tot een jaar houdbaar. Het materiaal is samengesteld uit cement, kwarts en hars.

Het harspercentage in VERBAU-betonstuc kant&klaar is vele malen hoger dan dat van producten met een droge mortel. Dat maakt het product volledig waterdicht en vetbestendig van zichzelf en zorgt ervoor dat VERBAU-betonstuc spanning-overbruggend is en flexibel genoeg om naadloos aan te brengen, zonder beperkingen. Ook over vloeren met vloerverwarming.

Net als mortex, béton-ciré en microcement wordt het stucwerk in 2-3 lagen aangebracht in een ambachtelijke stuctechniek. Daarna wordt het stucwerk afgewerkt met sealer, naar keuze in mat of (zijde)glans. Deze sealer dient alleen om het oppervlak gladder te maken, en dus makkelijker in onderhoud. Bij een (plaatselijke) beschadiging van deze laag, verkleurt het onderliggende stucwerk niet. Alle producten van VERBAU-betonstuc zijn op waterbasis.

Meer over VERBAU-betonstuc

Gevlinderd beton
Alle bovenstaande producten zijn dunne afwerklagen. Stucwerk met een totale laagdikte van enkele millimeters. Massief beton, dat wordt gevlinderd en/of gepolijst, wordt vele malen dikker aangebracht (en is dus ook veel zwaarder dan betonstuc). Na het storten van het beton is het oppervlak ruw. Het wordt machinaal gevlinderd om die typische, wolkachtige uitstraling te krijgen. Daarna wordt het meerdere malen gepolijst.

Massief beton is niet flexibel en er komen relatief snel (haar)scheuren in. Daarom worden in een massief betonnen vloer altijd naden aangebracht. Een gevlinderde betonvloer is open van structuur. Die porositeit maakt het vlekgevoelig. Oppassen met vocht, olie en vet! Je kunt het oppervlak impregneren of coaten (dat kan ook met de afwerkproducten van VERBAU) maar bij slijtage en beschadiging van die laag, blijft massief beton zeer vlekgevoelig. 

Heb jij een (technische) vraag die je graag beantwoord ziet in een volgend artikel? Laat het ons weten! Met een (openbare) reactie op dit artikel hieronder of mail ons: post@verbau.nl

 

Een eerdere versie van dit artikel schreven we al in 2014. Dit geüpdatete artikel is gepubliceerd op 7 maart 2019 en aangepast op 12 september 2019.  We plaatsen hierbij op last van de juristen van Beal International S.A. een reactie op het bezwaar dat zij maken op de versie van 7 maart 2019:

“In een eerdere versie van bovenstaand artikel hebben we enkele producten vergeleken met het product MORTEX®. De eigenaar van dit handelsmerk, Beal International S.A., is van mening dat deze vergelijking onrechtmatige vergelijkende reclame in de zin van artikel 4 van de richtlijn 2006/114/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, alsook misleidende reclame in de zin van artikel 3 van dezelfde richtlijn vormde, omdat ons artikel volgens de firma Beal International een aantal fouten en onjuiste informatie bevatte over MORTEX®. De firma geeft aan dat MORTEX® een waterdicht product is, de vorige versie van ons artikel was daar onvoldoende duidelijk over. De firma wijst erop dat MORTEX® bij slijtage of plaatselijke beschadiging van de coating bijzonder resistent is, in overeenstemming met de eisen van het technische gegevensblad. Verder wijst de firma erop dat flexibiliteit, continuïteit en afwezigheid van scheurvorming van MORTEX® gegarandeerd zijn, ongeacht de hoeveelheid hars die wordt gebruikt.”

 

6 thoughts on “De verschillen tussen beton, betonstuc, béton-ciré, microcement, mortex en tadelakt.

 1. Elif Pessers schreef:

  Beste team,

  Is het mogelijk om aan te geven wat de kosten zijn voor betonstuc inc. sealer voor een oppervlakte van 40m2 ?

  Het betreft de muren en vloeren van wc en badkamer. Uitgaande van bovenstaande toelichting, lijkt mij qua onderhoudsvrij en waterdichte afwerking de betonstuc de beste optie.

  Dank en mvgr,
  Elif

 2. Marieke schreef:

  Hallo Elif,
  Bedankt voor je reactie. Wanneer je het werk wilt laten uitvoeren, vind je onze richtprijzen en een pfferteformulier hier: https://www.verbau.nl/uitvoering/prijzen/
  Wil je zelf aan de slag, dan maken we graag een ‘boodschappenlijstje’ voor jouw project. Dat vraag je hier aan: https://www.verbau.nl/boodschappenlijst/
  Kom langs of bel ons gerust als je vragen hebt. We helpen je graag.
  Hartelijke groet,
  Team VERBAU
  +31 (0) 418 84 22 25

 3. Thomas schreef:

  Is het mogelijk om Verbau betonstuc aan te brengen op een houten open (vuren) trap, waarbij het hout natuurlijk altijd een beetje werkt en lichtelijk doorbuigt wanneer erop gelopen wordt. In uw beschrijving geeft u namelijk aan dat het product door de hoeveelheid hars flexibel en spanningsoverbruggend is. Indien toepassing mogelijk is, welke coating beveelt u vervolgens aan? Tot slot, is het nodig/raadzaam om hoekprofielen te plastsen op de trapneuzen? Ik hoor het graag van u.

 4. Marieke schreef:

  Hallo Thomas,

  Bedankt voor je bericht. Je kunt ons betonstuc prima aanbrengen op een trap. Zorg ervoor dat de ondergrond eerst goed ontvet is en licht opgeschuurd. Vuren is een niet al te harde houtsoort. Voor de beste opbouw breng je eerst een dunne laag epoxy aan die je instrooid met zand. Dan krijg je een hardere ondergrond. Vervolgens is de opbouw in betonstuc: grof + fijn + optioneel extra fijn. Werk af met onze sealer. Ik zou je aanraden een voordeelset keukenblad te kiezen, die heeft ook de juiste samenstelling voor je trap: https://www.verbau.nl/product/voordeelset-keukenblad/
  Mocht je meer vragen hebben, laat ze ons vooral horen. We helpen je graag.

  Hartelijke groet,
  Marieke

 5. Marie schreef:

  Bedankt voor het delen van de verschillen tussen deze soort betonvloeren. Ik zou zelf ook graag een cementvloer in mijn huis willen laten storten. Dit zal erg goed bij de uitstraling van ons interieur passen.

 6. Marieke schreef:

  Hoi Marie,
  Bedankt voor je reactie. Een betonstucvloer is echt iets anders dan een gestorte en gevlinderde betonvloer. Het is een dunne afwerklaag die, anders dan beton, niet verkleurd door vocht of vetten. Kom vooral eens langs in onze toonkamer, dan laten we je onze vloeren zien en kunnen we je er veel meer over vertellen.
  Hartelijke groet,
  Marieke

Comments are closed.