De verschillen tussen beton, betonstuc, béton-ciré, microcement, mortex en tadelakt.

Bijna dagelijks krijgen we bij VERBAU de vraag wat het verschil is tussen onder andere betonstuc en tadelakt, béton-ciré, microcement, Beal Mortex en massief beton. Naadloze beton(look)vloeren en waterdicht stucwerk voor badkamers en keukenmeubels zijn populair en de vraag ernaar blijft groeien. Dat zorgt voor een wildgroei van bedrijven en merken die daarop inspelen. Voor de meeste consumenten, maar ook voor veel professionals, is inmiddels door de bomen het bos niet meer te zien. Het artikel dat we hierover in 2014 schreven, is nog steeds een van onze meest gelezen posts. Tijd voor een update.

Tadelakt: 100% natuurlijk maar onderhoudsintensief
Tadelakt is van origine een Noord-Afrikaanse stuctechniek waarin wordt gewerkt met kalk. De kalk wordt met een edelsteen gepolijst en afgewerkt tot een waterafstotend geheel door het intensief na te bewerken met zeep. Tadelakt is dus niet waterdicht! Het aanbrengen van tadelakt is zeer arbeidsintensief en het product vraagt tijdens gebruik veel onderhoud. De zeeplaag moet regelmatig opnieuw worden aangebracht om het oppervlak waterafstotend te houden. Van alle in dit artikel beschreven producten is tadelakt het meest natuurlijke.

Betonstucproducten met een droge mortel: vlekgevoelig
Naast tadelakt is er een grote groep producten verkrijgbaar die op een vergelijkbare manier zijn samengesteld en worden aangebracht. Ze worden opgebouwd met een droge mortel die wordt aangemaakt met een (hars)oplossing op kleur. Mortex is gemaakt op basis van kalk. De meeste béton-cirés (letterlijk: gewaxt beton), microtoppings, microcement en betonstuc zijn op basis van cement, dat harder is. Al deze stucproducten met een droge mortel zijn van zichzelf niet waterdicht. Ze worden afgewerkt met verschillende (lagen) coatings (impregneers, waxen, lakken) om ze waterafstotend en vlekbestendig te maken. Bij slijtage of plaatselijke beschadiging van die coating blijft het stucwerk gevoelig voor vocht en erger (lees: vetten). De flexibiliteit van deze producten, en dus de mogelijkheid om ze naadloos en zonder scheurvorming te kunnen aanbrengen, is afhankelijk van de hoeveelheid hars. Die verschilt enorm per merk. De hars kan in droge vorm in de mortel zijn verwerkt of in vloeibare vorm in de kleuroplossing waarmee de mortel wordt aangemaakt.

Kleurafwijkingen
Het aanbrengen van een product op basis van een droge mortel is arbeidsintensief. Er wordt gewerkt in 2-3 lagen stucwerk. Voor elke laag en voor elk oppervlak dat wordt afgewerkt moeten mortel en kleuroplossing nauwkeurig op maat worden afgewogen en gemengd. Kleurafwijkingen komen daardoor regelmatig voor. Materiaal dat te veel is aangemaakt, moet worden weggegooid omdat het snel uithardt. Na het aanbrengen van het stucwerk volgen nog 2 tot 6(!) lagen coating. Vaak wordt gewerkt met oplosmiddelhoudende producten om het stucwerk waterdicht af te werken.

VERBAU-betonstuc: kant&klare stucpasta, 100% waterdicht en vlekbestendig
VERBAU-betonstuc is een kant&klare stucpasta, die op kleur wordt geleverd. Geen mengfouten en kleurverschillen dus. De stucpasta is klaar voor gebruik en is tot een jaar houdbaar. Het materiaal is samengesteld uit cement, kwarts en hars. Cement is alkalisch en heeft schimmelwerende eigenschappen. Hars zorgt er voor dat VERBAU-betonstuc spanning-overbruggend is en flexibel genoeg om naadloos aan te brengen, zonder beperkingen. Ook over vloeren met vloerverwarming. Het harspercentage in VERBAU-betonstuc kant&klaar is vele malen hoger dan dat van producten met een droge mortel. Dat maakt het product volledig waterdicht en vetbestendig van zichzelf. Net als mortex, béton-ciré en microcement wordt het stucwerk in 2-3 lagen aangebracht in een ambachtelijke stuctechniek. Daarna wordt het stucwerk afgewerkt met sealer, naar keuze in mat of (zijde)glans. Alle producten van VERBAU-betonstuc zijn op waterbasis.

Meer over VERBAU-betonstuc [link naar verbau.nl/betonstuc]

Gevlinderd beton
Alle bovenstaande producten zijn dunne afwerklagen. Stucwerk met een totale laagdikte van enkele millimeters. Massief beton, dat wordt gevlinderd en/of gepolijst, wordt vele malen dikker aangebracht (en is dus ook veel zwaarder dan betonstuc). Na het storten van het beton is het oppervlak ruw. Het wordt machinaal gevlinderd om die typische, wolkachtige uitstraling te krijgen. Daarna wordt het meerdere malen gepolijst.

Massief beton is niet flexibel en er komen relatief snel (haar)scheuren in. Daarom worden in een massief betonnen vloer altijd naden aangebracht. Massief beton is open van structuur. Die porositeit maakt het vlekgevoelig. Oppassen met vocht, olie en vet! Je kunt het oppervlak impregneren of coaten maar bij slijtage en beschadiging van die laag, blijft massief beton zeer vlekgevoelig. 

Ben je er nog niet uit welk materiaal je wilt gebruiken voor de afwerking van jouw vloer, badkamer of keuken? Laat je goed informeren en vraag altijd om een proefstaaltje waarop je gebruik (bijvoorbeeld waterdichtheid en vlekbestendigheid) zelf kunt testen. Ook als de coatinglaag is beschadigd. Een vloer, badkamer of keuken worden namelijk intensief gebruikt.

Test het zelf: bestel een stalensetje [link naar gratis stalensetje]

Heb jij een (technische) vraag die je graag beantwoord ziet in een volgend artikel? Laat het ons weten! Met een (openbare) reactie op dit artikel hieronder of mail ons: post@verbau.nl

Geen reactie's

Geef een reactie

De waardering van verbauwebshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 162 reviews.