Betonstuc

Gebruik je drain als knikkerputje

Is je badkamer toe aan een opknapbeurt of heb je een nieuw(bouw) huis gekocht? Ben je tegels en vooral voegen in natte ruimtes zat vanwege schimmel- en kalkafzetting? VERBAU-betonstuc is hét materiaal voor een naadloze, gladde, waterdichte en vlekbestendige afwerking van je badkamer én inloopdouche. Zorg voor voldoende afschot van je douchevloer, anders blijft er water op staan en heb je kans op kalkvlekken.

Ga je zelf aan de slag? Lees dit artikel dan goed door voor je begint. Laat je het betonstuc uitvoeren door iemand anders dan het vakteam van VERBAU? Stuur dit artikel dan vooral door aan je aannemer of klusbedrijf.

VERBAU-betonstuc, opgebouwd uit cement en hoogwaardige hars, breng je aan door het te stuken in dunne laagjes. Een ambachtelijke techniek waardoor kleine oneffenheden ontstaan. Die zorgen voor de tekening en sfeer, meteen de charme van het materiaal. Bij een douchevloer is het vanwege die handgesmeerde techniek wel extra belangrijk dat je zorgt voor wat extra afschot. Water heeft namelijk maar weinig weerstand nodig om te blijven staan. En wanneer het water lang blijft staan, heb je kans op kalkvlekken. Het moet dus echt goed weglopen naar je doucheput of drain.

Start met een supersteil afschot

Zorg in je inloopdouche voor een beginsituatie met een afschot van 3 cm/m. Ja, écht: 3 cm/m. Dit breng je later terug tot 2 cm/m. Nog steeds een centimeter meer dan wanneer je een tegelvloer zou leggen maar die heb je bij dit materiaal echt nodig. Water kan namelijk niet weg via de voegen, want die zijn er niet 😉

Plaats de put of drain op een afstand van ten minste 10 cm van de wanden. Laat de rand 1 cm boven het oppervlak uitsteken zodat je ruimte hebt voor een goede waterdichting van de aansluiting. Vlak daarna de douchevloer uit met een cementgebonden mortel en sluit daarbij aan op de drain of put. Nu wordt je afschot dus 2cm/m.

Doe de knikkercheck

Om zeker te weten dat er straks geen water blijft staan, ga je nu als ultieme check een potje knikkeren 🙂 Laat vanaf elk punt van de douchevloer een lichte knikker los. Wanneer je het afschot goed hebt gemaakt, rolt de knikker vanzelf naar je drain of put. Gebeurt dat niet? Maak de vloer dan een beetje steiler voordat je aan de slag gaat met betonstuc. Herhaal de knikkertest na het drogen van je laatste laag betonstuc. Doe dat voordat je aan de slag gaat met de sealerlagen, zodat je het afschot als dat nodig is nog wat kunt bijwerken.

Tip: gebruik dezelfde techniek om te checken of je in nisjes voor flesjes en potjes in de natte ruimtes van je badkamer voldoende afschot hebt. Zodat ook daar water en zeep- en shampooresten goed kunnen weglopen.

Zin gekregen om aan de slag te gaan in je badkamer?

Hier shop je onze volledige voordeelsets die je helemaal op maat kunt maken voor jouw project. Zeker weten dat je goed voorbereid bent om zelf aan de slag te gaan? Volg een workshop!

Heb jij een (technische) vraag die je graag beantwoord ziet in een volgend artikel? Laat het ons weten! Met een (openbare) reactie op dit artikel hieronder of mail ons: post@verbau.nl