Leemstuc

100% natuurlijke, vochtregulerende en akoestische afwerking

Wanden
Plafonds
Haarden

Alles over leemstuc

Leemstuc

De kleuren Yosima-leemfinish van Claytec komen voort uit de natuurlijke eigenschappen van de gebruikte kleisoorten. Er worden geen kleurstoffen aan toegevoegd, echt puur natuur dus. Er is ook witte leemfinish. Leemfinish kun je op verschillende manieren afwerken. Hoe lichter de kleur, hoe fijner de leemdeeltjes, hoe strakker de afwerking mogelijk is.

Yosima_Logo_compacter

KLEURSAMPLE

Probeer welke kleur het beste past bij jou en je interieur.

AAN DE SLAG

Doe het zelf. Scherp geprijsd en snel in  huis.

WORKSHOPS

Profiteer van onze jarenlange ervaring, product- en vakkennis.

LATEN DOEN

Kies vakmanschap, ruim 20 jaar ervaring én afbouwgarantie.

MEER OVER LEEMSTUC

Leemstuc is een 100% natuurproduct met drie hoofdbestanddelen: klei/leem, kwartszand en water. Leem is te verwerken als gladde of juist robuuste afwerking van wanden, plafonds en haarden. Naast dat het een prachtige ecologische afwerking is die in vele stijlen en kleuren is aan te brengen, draagt een leemstucafwerking bij aan een gezonde leef- en werkomgeving. Een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat. Leemstuc zorgt ook  voor een betere akoestiek. Het absorbeert en dempt het geluid, een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren en constructies in combinatie met veel glas en staal de akoestiek vaak slecht. Leemstuc kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. Bovendien absorbeert leem geur: in een ruimte met leemstuc heb je dus minder last van ‘luchtjes’.

LEEMSTUC IN NATTE RUIMTES

Leem kan veel vocht opnemen en condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Leemstuc is daarom geen geschikte afwerking voor de meeste badkamers. Daarvoor is betonstuc uitstekend geschikt. Heb je een grote badkamer met daarin een wand zonder douche, bad, wastafel of andere ‘natte functie’? Die kan prima worden gestuukt met leem om te helpen bij de vochtregulatie. De geur van natte leem na een douchebeurt is een echte wellness-belevenis.

“Leem heeft een 100% natuurlijke droging. Dat betekent dat als je het nat maakt, je het opnieuw kunt verwerken. Een groot voordeel als je een beschadiging in het stucwerk krijgt. Die kun je namelijk in de meeste gevallen heel eenvoudig zelf herstellen.”

Michiel Verheggen, eigenaar VERBAU

DE BASIS

De opbouw van een leemstucafwerking start meestal met een laag basisleem, om de ondergrond uit te vlakken en massa te creëren. Vaak wordt stro toegevoegd voor de wapening van het materiaal maar er is ook mineraalpleister zonder stro. Hoe meer massa, hoe meer je profiteert van de natuurlijke eigenschappen van leem. Leem is damp-open en heeft vochtregulerende eigenschappen. Het neemt vocht en warmte op en staat dat gelijkmatig weer af. De luchtvochtigheid en temperatuur in je huis blijven zo constanter en dat zorgt voor een betere gevoelstemperatuur.

“Een leemwand is een echte low tech airco. Je huis blijft veel langer koel in de zomer en in de winter houdt leemstuc de warmte lang vast. In combinatie met een wandverwarming kun je lager stoken voor dezelfde behaaglijkheid. En de warmte voelt als een lentezonnetje op je huid. Heerlijk!”

Marieke Hüsstege, eigenaar VERBAU

STIJLEN & KLEUR

De basisleemlaag kun je zo laten als ruwe, stoere afwerking. Er is ook basisleem op kleur. Liever een fijnere kleurafwerking? Kies dan leemfinish. Dat is een laagje van enkele millimeters in fijnere leemdeeltjes, beschikbaar in een breed palet natuurtinten, en ook in wit. Je hoeft het stucwerk dus niet meer te schilderen.

“Het is echt mooi geworden: de verschillende groengrijstinten kleuren prachtig. Het donkere groen maakt het keukendeel intiemer. Wat echt een cadeautje is, is dat de muren er steeds anders uitzien onder invloed van het (zon)licht; ze kleuren van licht naar donker, met of zonder glinstering. En het stucwerk past ook goed in de sfeer van ons huis.”

Marion, opdrachtgever leemstucafwerking door team VERBAU

Dankzij structuur van het pleisterwerk en kleurnuances krijgen leemstucoppervlakken een levendig, natuurlijk karakter. De kleuren Yosima leemfinish van Claytec zijn zonder kunstmatige kleurstoffen of pigmenten. Ze ontstaan uit de natuurlijke eigenschappen van de gebruikte kleisoorten. Rood is in leem opgeslagen ijzeroxide, geel het resultaat van ijzerhydroxide. Groen ontstaat als het ijzer diep in de mineraalstructuur is opgeslagen. Mangaan zorgt voor bruin, koolstof voor zwart en wit is zuivere kaolien.

SCHITTERING

Net als bij betonstuc zie je in een afwerking met leemstuc altijd het handschrift terug van degene die het aanbrengt. Door te spelen met druk, laagjes en de keuze van het gereedschap varieert een leemfinishafwerking van ‘wolkig’ en met reliëf tot een fijne, gladde afwerking. Afhankelijk van hoe het licht op het leemstuc valt, zie je een schittering van het kwartszand dat erin is verwerkt. Ook kun je kiezen uit natuurlijke toeslagstoffen die naast textuur ook glans en zelfs geur aan de leemfinish toevoegen…

“De echte, natuurlijke kleuren van Yosima vervelen nooit en laten gedurende de dag verschillende kleurschakeringen zien onder invloed van het veranderende (dag)licht. Toch na een tijd op de kleur uitgekeken? Door het oppervlak te schilderen met leemverf houd je de unieke eigenschappen van leem intact.”

Marieke Hüsstege, VERBAU

Claytec_logo

SELECTED DEALER EN VERWERKER

VERBAU is selected dealer en verwerker van de producten van Claytec. Sinds 2013 hebben de leempleisters van Claytec een DIN-normering, waardoor de uitstekende eigenschappen van deze producten gerealiseerd worden volgens objectief geteste normen. Onze leempleisters zijn superieur in hun (veeg)vastheid en (ab)sorptievermogen.

PORTFOLIO

Een idee van de mogelijkheden en stijlen in leemstuc? Scroll door ons portfolio hieronder of volg ons op Instagram of Pinterest. En kom vooral langs in onze toonkamer. We adviseren je graag.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

KLEURSAMPLE

Probeer welke kleur het beste past bij jou en je interieur.

AAN DE SLAG

Doe het zelf. Scherp geprijsd en snel in  huis.

WORKSHOPS

Profiteer van onze jarenlange ervaring, product- en vakkennis.

LATEN DOEN

Kies vakmanschap, ruim 20 jaar ervaring én afbouwgarantie.