Dit zijn de verschillen tussen béton-ciré, mortex, microcement, tadelakt en VERBAU-betonstuc

Naadloos, waterafstotend stucwerk (vaak in een betonlook) als alternatief voor tegels in badkamers, douches en andere welnessruimtes is populair. Dat zorgt voor een wildgroei aan bedrijven en merken die daarop inspelen. Kies je tadelakt of mortex, béton-ciré of betonstuc? We zetten hieronder de belangrijkste verschillen overzichtelijk voor je op een rijtje. Zo kies je de juiste oplossing voor jouw badkamer of wellnessruimte.

Een badkamer zonder voegen is prachtig én makkelijk in onderhoud. Tenminste, dat is de bedoeling… Bij VERBAU hebben we meer dan 15 jaar ervaring met stucwerk in natte ruimtes. Ons team werkte met bijna alle merken béton-ciré, Beal Mortex, microtopping en microcement. Omdat we niet tevreden waren over de geleverde kwaliteit, ontwikkelden we al snel ons eigen product.

Hoe lang het stucwerk in je badkamer mooi blijft, hangt af van welk product je kiest én hoe je het onderhoudt

Of een afwerking in tadelakt, microcement of microtopping, mortex of béton-ciré mooi blijft, is afhankelijk van de coatinglagen leert de ervaring. Is de coating (plaatselijk) beschadigd of versleten dan zorgen vocht en vetten van shampoo en zeep voor vlekken die meestal niet meer wegtrekken. Kies je een van deze producten voor de afwerking van je badkamer? Houd de conditie van coating dan heel goed in de gaten en werk deze regelmatig opnieuw bij.

Wat is het beste waterdicht stucwerk als alternatief voor tegels in badkamers en douches

VERBAU-betonstuc is low-maintenance en je krijgt geen lelijke plekken

Bij VERBAU-betonstuc kant & klaar hoef je de coating niet steeds opnieuw aan te brengen omdat de stuclaag zelf al helemaal waterdicht en vetbestendig is. Dat komt door de unieke samenstelling van dit product. De coatinglaag (sealer) dient om het oppervlak gladder te maken zodat je het makkelijk schoonmaakt. Zelfs als deze sealerlaag beschadigt, ontstaan er geen vlekken of verkleuringen in het stucwerk.

Dit zijn de verschillen tussen béton-ciré, mortex, microcement, tadelakt en VERBAU-betonstuc
Genoemde producten/productgroepen zijn een alternatief voor tegels en creëren een gladde, naadloze afwerking zonder voegen. Het stucwerk wordt in meerdere dunne lagen aangebracht en daarna afgewerkt met coating.

Bestel altijd een staal om het gebruik te testen

Twijfel je nog welk materiaal je in jouw badkamer wilt gebruiken? Vraag van de verschillende materialen/merken die je overweegt proefstalen aan. Test daarop het gebruik en vergelijk de water- en vlekbestendigheid, ook als de coatinglaag is beschadigd.

Wat zijn de verschillen in samenstelling?

Tadelakt: gepolijste kalkstuc

Tadelakt is een van origine Noord-Afrikaanse stuctechniek op basis van natuurlijke hydraatkalk, gemengd met minerale pigmenten. De kalk wordt met edelsteen gepolijst tot een zacht glanzende laag.

Van alle in dit artikel beschreven producten is tadelakt de meest natuurlijke afwerking.

Béton-ciré, microcement of microtopping, mortex: basis van droge mortel

De meeste merken béton-ciré en microtopping en hebben een basis van cement. Microcement uiteraard ook. Mortex bestaat uit kalk, dat iets zachter is. Ze hebben allemaal een basis van droge mortel, die wordt gemixt met kunsthars en pigment. De hars kan in droge vorm in de mortel zijn verwerkt of in vloeibare vorm in de kleuroplossing waarmee de mortel wordt aangemaakt. De flexibiliteit, en dus de mogelijkheid om het stucwerk naadloos en zonder gevaar voor scheuren aan te kunnen aanbrengen, is afhankelijk van de hoeveelheid hars. Die verschilt enorm per merk.

Sommige merken hebben oplosmiddelhoudende coatings.

VERBAU-betonstuc: kant&klare stucpasta

VERBAU-betonstuc is een stucpasta die kant & klaar en op kleur wordt geleverd. Het materiaal is samengesteld uit hoogwaardige kunsthars, kwarts en pigment. De grote component hars zorgt ervoor dat de stuclaag van zichzelf helemaal waterdicht. En flexibel voor een naadloze afwerking zonder scheuren. Het kwarts zorgt voor de sterkte van het materiaal.

Alle producten zijn op waterbasis.

Losse emmer VERBAU-betonstuc

Wat zijn de verschillen in waterdichting?

Tadelakt: waterafstotend

Door de gepolijste kalklaag intensief te behandelen met (olijf)zeep wordt het oppervlak waterafstotend. Tadelakt is dus niet waterdicht. Vanwege de samenstelling is tadelakt het meest gevoelig voor verkleuringen door vocht en vet.

Béton-ciré, microcement of microtopping, mortex: waterafstotend tot waterdicht

Het stucwerk zelf is vanwege de basis van droge mortel gevoelig voor verkleuring door vocht en vetten. Met meerdere afwerklagen (impregneer, polyurethaancoating en/of wax) wordt het oppervlak waterafstotend tot waterdicht gemaakt. Bij slijtage of beschadiging van deze coating kan het oppervlak plaatselijk verkleuren door het intrekken van vocht en vet in de stuclaag.

VERBAU-betonstuc: 100% waterproof

Het harspercentage in VERBAU-betonstuc kant&klaar is vele malen hoger dan dat van producten op basis van een droge mortel. Deze unieke samenstelling zorgt ervoor dat de stuclaag zelf volledig waterproof is. Om het oppervlak extra glad af te werken zodat je het makkelijk schoonhoudt, wordt het stucwerk afgewerkt met een polyurethaan sealer. Ook als deze sealerlaag beschadigd, ontstaan er geen vlekken of verkleuringen in de stuclaag.

Hoe houd ik mijn nieuwe badkamer mooi?

Tadelakt: intensief onderhoud

Het mooi houden van een tadelakt-afwerking vraagt veel onderhoud. Elke twee maanden een nieuwe voedende (bijen)waslaag of natuurlijke zeep met olijfolie aanbrengen is nodig om het intrekken van vocht en het loslaten van de stuclaag te voorkomen.

Béton-ciré, microcement of microtopping, mortex: coatinglagen regelmatig opnieuw aanbrengen

Houd de coatinglagen goed in de gaten en werk beschadigingen of slijtage op tijd bij om te zorgen dat er geen vocht en vuil in het stucwerk kan trekken. Het is verstandig om douchewanden en vloeren minstens om het jaar opnieuw te coaten.

VERBAU-betonstuc: low maintenance

Omdat de stuclaag zelf waterdicht en vetbestendig is, hoef je niet bang te zijn voor vlekken die in het stucwerk trekken. Ook niet als de coating beschadigd of versleten raakt. Je kunt de coating na slijtage door jarenlang intensief gebruik desgewenst opnieuw aanbrengen.

Beton ciré badkamer voordelen, Voordelen van beton cire in je badkamer

Bestel altijd een staal om het gebruik te testen

Twijfel je nog welk materiaal je in jouw badkamer wilt gebruiken? Vraag van de verschillende materialen/merken die je overweegt proefstalen aan. Test daarop het gebruik en vergelijk de water- en vlekbestendigheid, ook als de coatinglaag is beschadigd.

Waterdicht, naadloos stucwerk.
Makkelijk in onderhoud.

Kant & klaar en op kleur.
Direct aan de slag.

Vakkennis en ervaring. Heldere werkinstructies. Persoonlijk advies.